MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen
JuisteOntlastingHoudingCartoon WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Weet jij wat de juiste houding is voor op het toilet?
Jaren geleden, toen ik net mijn praktijk startte, wist ik een wc-voetsteun te bemachtigen op een beurs. Door deze voetsteun onder je voeten te plaatsen, komt je lichaam in een soort hurkhouding. Dit is de natuurlijke houding om goed te kunnen ontlasten. Dit heb ik in de loop der jaren ook vaak tegen mensen verteld. Helaas heb ik na die ene keer de voetsteun nooit meer kunnen vinden, behalve in Amerika, wat niet echt naast de deur is.

ds2 WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

De lusvormige spier zorgt voor een kink in de darm tussen rectum en anaalkanaal om ongewenst ontlastingsverlies te voorkomen

Hoe zit dat nu precies met die houding? 
Onlangs kwam ik een plaatje tegen tijdens een bijscholing, waarin ineens heel duidelijk werd hoe dit komt. Wat een logisch verhaal. De plaatjes vind je ook hier afgebeeld.

Zitten zorgt voor een moeilijke doorgang

ds3 WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

De puborectale spier ontspant gedeeltelijk waardoor er geen volledige doorgang ontstaat

Door de hurkhouding opent de dikke darm zich

ds4 WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

De puborectale spier ontspant geheel en geeft de darm de mogelijkheid om snel en volledig te ledigen

Wat je hier ziet zijn de spieren bij de endeldarm in de houding zoals wij gebruikelijk op het toilet zitten (links) en hoe dit is als we in hurkhouding zitten (rechts).

Je ziet hier heel duidelijk dat op het plaatje rechts de doorgang vrij en open is, terwijl op het plaatje links de boel afgekneld wordt. Hier blijkt dus dat de Fransen met die gekke voetstappen en een gat in de grond zo gek nog niet waren. Behalve dat het hygiënisch is, omdat je niet op een vieze bril hoeft te gaan zitten, is het dus vooral gezond en een goede houding om te ontlasten.

Moeten we dan allemaal maar over op zo’n toilet met gaten in de grond?
Ik dacht het niet. Wij zijn inmiddels natuurlijk gewend aan het lekker kunnen gaan zitten. Toch is de houding heel slecht, maar dit is gelukkig op een makkelijke manier op te lossen en wel door de wc-voetsteun.

Omdat ik door het boven getoonde plaatje geïnspireerd raakte om de voetsteun weer te gaan stimuleren, ging ik maar weer eens op zoek naar de wc-voetsteun. En ja hoor. Gelukt! Er is inmiddels een leverancier in Nederland van deze simpele oplossing. Blij heb ik contact gezocht met Ronald, de importeur van de Squatty Potty (squatten betekent hurken), en ik heb een aantal exemplaren besteld, voor zowel in de praktijk, in mijn eigen huis en nog wat extra voor de verkoop.

squatty-ecco-foto2 WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Vanaf nu dus bij ons in de praktijk te verkrijgen de Squatty Potty (€ 34,95 per stuk en € 67,- per twee).

Kom je nooit bij ons in de praktijk en woon je niet in de buurt van Driebergen, niet getreurd. Je kunt de Squatty Potty namelijk gewoon op internet bestellen en hij wordt netjes bij je thuis bezorgd.

 

 

Wil jij weten hoe je een blindedarmontsteking kunt voorkomen?
Hieronder lees je het bijzondere verhaal van Ronald, waarin hij zelf vertelt waarom hij op zoek ging naar de voetsteun en besloot om het voor veel mensen makkelijk te maken de Squatty Potty aan te schaffen.


Het verhaal van Ronald

buikpijn WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Pijn in mijn buik
Vorig jaar kreeg ik opeens last in mijn buik. De pijn concentreerde zich in de rechter zijde hiervan.

Mijn eerste reactie was dat er iets uit moest dat klem zat. Daarom heb ik voldoende bitterzout opgelost in water en dit opgedronken. Blijkbaar was dit ook het geval, na een aantal keer naar het toilet te zijn geweest kwam er een harde keutel uit ter grote en in de vorm van een zeepje.

Vervolgens heb ik mezelf relatief grote hoeveelheden waterstof peroxide toegediend om een eventuele ontsteking te voorzien van zuurstof.

Voor controle naar de huisarts
Na 3 dagen heb ik contact gezocht met de huisarts. De pijn was al een stuk minder en ik kon al weer redelijk functioneren maar wilde zeker weten of de klachten kwamen van een ontstoken appendix. Het kan namelijk levens gevaarlijk zijn indien er een perforatie ontstaat oftewel dat de appendix barst. Gevolg is dat de inhoud van de darm, met zeer veel bacteriën terecht komt in de buikholte. Er kan dan een buikvliesontsteking optreden met gevaarlijke gevolgen.

De huisarts dacht in eerste instantie niet aan een appendicitis gezien de weinige pijnklachten. Nadat het bloed was gecontroleerd bleek dat de ontstekingswaarden veel te hoog waren en ik moest gelijk door naar het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kon na een echo worden vastgesteld dat het inderdaad de appendix betrof. Ook bleek uit deze echo dat mijn lichaam de appendix had ingekapseld zodat de perforatie kans aanzienlijk was afgenomen. Een soort natuurlijke reactie van het lichaam om erger te voorkomen.

Weg met die appendix! 
Toch wilde de chirurg mijn appendix verwijderen. Je zou dit onbelangrijke wormvormig aanhangsel immers toch niet nodig hebben. Dit heb ik niet toegestaan en kennis gegeven dit een te radicale oplossing te vinden. Na een discussie is er besloten mij intraveneus antibiotica toe te dienen.

Dit was voor mij persoonlijk een ingrijpende en stressvolle situatie. Het idee de controle te verliezen over mijn eigen lichaam, dat deze opengehaald zou worden en een deel er rigoureus uit zou worden gesneden…………. Ik had geluk dat mijn lichaam de appendix had ingekapseld. Als dit niet het geval was, dan kon ik het alleen nog maar laten verwijderen om erger te voorkomen.

Appendicitis WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Gelukkig heb ik mijn appendix nog tot op de dag van vandaag
Het is inmiddels bekend dat dit orgaan een soort van opslagbank is van goede bacteriën en onderdeel uitmaakt van je immuunsysteem. Hieruit blijkt maar weer eens dat de natuur geen fouten maakt.

Na de ziekenhuisopname ben ik mij gaan verdiepen in waar zo’n ontsteking vandaan komt. Ik wilde deze situatie niet nog een keer meemaken en vooral dit kleine stukje darm de rest van mijn leven behouden.

Ontlasten in een natuurlijke gehurkte houding
Ik kwam er achter dat ook een appendicitis valt onder een westerse ziekte. Dit verschijnsel is zeer zeldzaam in derde wereld landen. Men gaat ervan uit dat er meer vezels worden gegeten in deze landen en dat daardoor de blinde darm ontsteking niet voor komt. Helaas is er in deze theorie geen rekening gehouden met het feit dat mensen daar ontlasten in een natuurlijke gehurkte houding.

Wat heeft een blinde darm ontsteking te maken met de uitvinding van het moderne toilet? 
De appendicitis is door Dr. Reginald Heber Fitz in 1886 ontdekt en voor het eerst opgenomen in de medische literatuur. Dit was voor mij een aanwijzing dat deze ziekte niet bij de mens hoort, laat staan dat de aandoening er altijd al is geweest in de geschiedenis.

De uitvinding van het ‘doortrek’ toilet was al in 1596 door John Harrington. Verbeterd door Joseph Bramah in 1778. George Jennings heeft de mechanismen in de loodgieterij geperfectioneerd in 1852. Het moderne toilet was nog helemaal niet populair in deze tijd en alleen weg gelegd voor de elite. Daarna heeft Thomas Crapper het afvoersysteem verbeterd met een combinatie van kleppen en een sifon, zoals dat in ons modern toilet terug te vinden is. Hij heeft door veel promotie het toilet steeds populairder weten te maken.

De ontdekking van de appendicitis kwam niet geheel toevallig tegelijk met een steeds populairder wordend toilet

Hoe komt het dat de uitgang van de appendix geblokkeerd wordt door oude ontlasting? 
De blindedarm is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm (het ileum) eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in de blindedarm.

Het wormvormig aanhangsel of de appendix is een enige cm tot soms 15 cm lang dun rolrond aanhangsel van de darm dat in het verlengde van de eigenlijke blindedarm ligt. Het bevat veel lymfeklierweefsel en een rudimentaire holte die naar de blindedarm toe open is. Hier kunnen afvalstoffen in terecht komen waardoor de appendix geïnfecteerd raakt en ontstoken.

Heeft de natuur geblunderd in zijn ontwerp? 
Nee natuurlijk niet!

dikkedarm_tekst WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

De blinde darm is zo ontworpen dat deze zich leeg perst door de rechterdij wat alleen kan in een gehurkte positie. Op een zittend toilet is dit fysiek onmogelijk

In plaats van gehurkt ontlasten en daardoor de blinde darm leeg te persen, duwen wij ons middenrif naar beneden, terwijl we onze adem inhouden. Het is dan net alsof je een tube tandpasta in het midden probeert leeg te knijpen, waardoor de onderkant van de tube opbolt. De druk die hierdoor ontstaat kan makkelijk ontlasting de appendix in duwen en ook de klep naar de dunne darm wordt hierdoor belast, waardoor er ook weer ontlasting terug kan vloeien naar de dunne darm (mogelijke oorzaak van de ziekte van Crohn). 

Ook wordt het caecum (blinde darm) op deze manier nooit helemaal leeg gedrukt, waardoor de ontlasting kan gaan aankoeken aan de darmwand. Hierdoor ontstaat er een verhoogd risico op darmkanker en ontstekingen en dus ook blinde darm ontsteking.

In de hurkpositie wordt het caecum volledig leeg gedrukt vanuit de basis door het rechter dijbeen. De inhoud wordt omhoog naar het dalende deel van de dikke darm (colon ascendens) gedrukt, waar de peristaltiek van de darm het verder overneemt. De kracht is volledig naar boven gericht, waardoor de appendix schoon blijft.

Die porseleinen troon moest eruit 
Na deze ontdekking wist ik wat me te doen stond. De porseleinen troon moest eruit gesloopt worden en boven een gat een gehurkte positie innemen met het ontlasten. Daar was niet iedereen in het huis even blij mee. Dus een minder radicale oplossing moest bedacht worden.

squatty-ecco-foto2 WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Hurktoilet

franstoilet WC-Voetsteun - Natuurlijk gezond - Santura

Toen stuitte ik op de Squatty Potty. Een hulpmiddel speciaal ontworpen door experts voor bij het toilet om de natuurlijke positie zo goed mogelijk na te bootsen. Dit kan gewoon met het comfort en gemak van het bestaande toilet. Het ding heeft een mooi design en ziet er modern uit. Hij heeft precies de goede hoogte en een breed platform zodat je je voeten niet krampachtig dicht bij elkaar hoeft te houden. Het handige is dat hij door zijn unieke vorm onder je toilet past waardoor hij niet in de weg staat als je hem niet gebruikt.

Dit product moest ik hebben, maar het bestellen was niet gemakkelijk. Amazon en squattypotty.com leveren niet aan Nederland of België. Ik heb hem uiteindelijk besteld in Engeland en inclusief verzendkosten was hij 76 euro. Nu gaat het product wel een leven lang mee maar dit vond ik echt te gek.

Iedereen in Nederland en België zou de mogelijkheid moeten hebben om het product zonder creditcard, zonder taalbarrière, zonder hoge verzendkosten en voor een goede prijs aan te kunnen schaffen. Ik heb contact gezocht met de bedenker en producent van de Squatty Potty. Zij waren het met mij eens en ik heb de kans gekregen om in Nederland en België als distributeur het product te mogen aanbieden.

Neem gerust een kijkje op mijn website www.squattypotty.eu als je er meer over wilt weten of de Squatty Potty wilt bestellen. De Squatty Potty is ook bij Santura in Driebergen te verkrijgen.