MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen

Voorbereiding

Voor de eigenlijke behandeling ga je eerst naar het toilet om de blaas te legen. Je ontkleedt alleen het onderlichaam. De bovenkleding en je sokken kun je aanhouden. De sokken zorgen ervoor dat je warme voeten houdt en daardoor niet snel afkoelt. Sommige mensen vinden het zelfs prettig om extra sokken aan te trekken. Je krijgt een stuk papier mee om je onderlichaam mee te bedekken als je van het toilet komt.
Je gaat dan liggen op de behandeltafel en we dekken je nog extra toe met een grote badhanddoek. Zodra we de canule hebben klaargemaakt en ingevet, vragen we je om op je linkerzijde te gaan liggen. De canule wordt ingebracht en de aanvoer- en afvoerslang aangesloten. Daarna draai je je weer terug op je rug. Je krijgt een knierol onder je benen als je dat prettig vind en de behandeling kan beginnen.

De behandeling

De eerste paar minuten van de behandeling gebruiken we om het lichaam en het centrale zenuwstelsel tot rust te brengen.
Dit doen we door het voorverwarmde water, tussen 36 en 40 graden Celsius, eerst een paar minuten te laten circuleren in het gebied van de endeldarm. Het water wordt dus niet direct de darm in gebracht.
De ingebrachte canule bevindt zich dicht bij het stuitje. In het gebied van het stuitje zitten veel gevoelszenuwen. Door het circulerende water in dit gebied, worden deze gevoelszenuwen tot rust gebracht. Water heeft namelijk rustgevende en ontspannende kwaliteiten. De rustgevende prikkelingen worden vanuit het stuitje doorgegeven aan het ruggenmerg en van hieruit wordt het zenuwstelsel ontspannen, waardoor het gehele lichaam tot ontspanning komt.

Dan wordt het water heel rustig de darm in gebracht. Wij werken met de slow fill methode (wordt ook wel slow-flo ® genoemd). Dit betekent dat we de kraan steeds 6 tellen open zetten en dan weer even sluiten. Hierdoor krijgt het water alle kans om zich goed tussen alle darmplooien te bewegen. Daarnaast houden wij met behulp van een drukmeter nauwlettend in de gaten hoe de druk in jouw darm is. Door deze meter kunnen we vaak nog voor je het zelf voelt, zien dat er een luchtbel of iets anders naar buiten wil. Wij zullen dan direct het apparaat op legen zetten, waardoor de luchtbel of de darminhoud het lichaam kan verlaten. In het begin is het vaak lucht wat de darm verlaat en blijft het water nog even zitten. Hoe langer het water in de darm blijft des te beter heeft het de kans om alle oude mucus (= aangekoekt materiaal) in de darmwand los te weken. Lees hier meer over de slow-fill of slow-flo ® methode.

Via de afvoerslang en het kijkglas verdwijnt de darminhoud in de riolering. Het systeem is gesloten en daardoor komen geen onaangename geuren vrij.
Tijdens het legen wordt meestal de buik gemasseerd waardoor er nog meer materiaal en lucht de darm verlaat. Ook zorgt de massage voor een rustgevend en prettig gevoel. Het vullen en legen van de darm zal een aantal malen tijdens de behandeling worden herhaald.
De behandeling duurt maximaal drie kwartier. Na het loslaten wordt de canule verwijderd en ga je naar het toilet om je te ontdoen van resterend water en afvalstoffen.

Hieronder kun je een impressie krijgen van hoe een behandeling bij ons kan verlopen. 

Na afloop

Na de behandeling spreken we het proces nog even met je door en krijg je van ons een kopje biologische groente-kruidenbouillon met Himalaya zout om de uitgespoelde zouten en mineralen weer aan te vullen.
Over het algemeen wordt een opgelucht en schoon gevoel ervaren in de buik en voel je je goed na de behandeling.

Spoel ik geen darmflora weg?

Eventueel uitgespoelde darmflora, wordt door het lichaam zelf binnen 48 uur weer aangevuld. Doordat de darm schoner is geworden door de spoeling, zal dit steeds vlotter geschieden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor het wegspoelen van de juiste darmbacteriën. Wij adviseren alleen het gebruik van een Probioticum als we het vermoeden hebben dat de darmflora erg uit balans is.

Kan ik gewoon naar huis rijden of reizen?

Na een behandeling kun je in principe gewoon naar huis of je werk rijden of reizen. Wij geven altijd wel het advies om het eerste uur geen windje te laten, omdat hierbij nog wat water mee naar buiten zou kunnen komen. Omdat de hoofdtaak van de dikke darm is om vocht op te nemen, zal dit na ongeveer een uur geen problemen meer geven.

Kan ik thuis nog een reactie verwachten?

Door de behandeling wordt een groot ontgiftingsproces in het hele lichaam in gang gezet wat naderhand kan zorgen voor lichte hoofdpijn of vermoeidheid. Mocht dit gebeuren dan zullen deze klachten binnen een paar dagen verdwijnen. We raden in ieder geval aan om veel water te drinken en antioxidanten (zoals tarwegrassap, Chlorella, Green Kamut etc.) te gebruiken om deze klachten te voorkomen of verminderen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

In veel gevallen zijn vier tot zes behandelingen voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Bij ernstigere klachten of ziekten is het echter mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn.

Onderhoud
Wij adviseren om gemiddeld één behandeling per maand te ondergaan om de darm gereinigd te houden. Je kunt er ook voor kiezen om twee maal per jaar een kuur van vier tot zes behandelingen te ondergaan. Verder is de snelheid van de vervuiling van de darm natuurlijk sterk afhankelijk van de voeding, stress en emotionele vervuiling van het lichaam. Vraag daarom om een persoonlijk advies voor jouw onderhoud.