Wat gaat er veranderen in 2017?
Voor 2017 zijn er drastische maatregelen bedacht, waardoor het voor de zorgverleners steeds moeilijker wordt om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Alternatieve behandelaars die in aanmerking willen komen voor vergoeding door vijf grote zorgverzekeraars, moeten beschikken over medische en psychosociale basiskennis op hbo-niveau.
Daarnaast moeten zij op minstens één van deze twee gebieden beschikken over uitgebreider kennis, zo stellen Achmea, Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en ONVZ Zorgverzekeraar in een gezamenlijk persbericht. De vijf hebben PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden opdracht gegeven om gedetailleerde opleidingseisen op te stellen. Het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) gaat de basisopleidingen in de alternatieve zorg aan deze opleidingseisen toetsen.
De door PLATO geformuleerde eindtermen – zo staat in een document van het Leidse instituut – moeten ertoe bijdragen dat er voor alle beroepsgroepen in de complementaire zorg ‘een eenduidig minimumniveau aan psychosociale en medische basiskennis wordt vastgesteld’. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moeten de zorgverleners beschikken ‘over een diploma of certificaat van een relevante beroepsgerichte, aanvullende opleiding in de alternatieve zorg en beschikken over psychosociale en/of medische basiskennis op hbo-niveau. Bovendien moeten zorgverleners lid zijn van een koepelorganisatie of beroepsvereniging die erkend is door de zorgverzekeraar(s).’
Volgens de vijf zorgverzekeraars bestond tot voor kort veel onduidelijkheid over het niveau van de alternatieve opleidingen. Zij zeggen nu het voortouw te hebben genomen voor landelijke opleidingseisen ‘om zo de kwaliteit en patiëntveiligheid van de alternatieve zorg te verbeteren’. De zorgverzekeraars kunnen nog wel aanvullende eisen stellen.
Wat betekent dit voor de complementaire Therapeut?
Wij moeten ons nogmaals bewijzen
Zoals veel van mijn collega’s heb ik een aantal jaar geleden al de opleiding Medische Basis Kennis op HBO niveau gedaan en mijn diploma's behaald. De zorgverzekeraars willen nu dat wij allemaal opnieuw bewijzen dat wij aan de eisen voldoen en jagen ons wederom op kosten en dwingen ons opnieuw met de neus in de boeken te duiken.
Alle therapeuten moeten voor dezelfde opleiding opnieuw drie examens afleggen om aan te tonen dat ze voldoen aan de nieuw gestelde PLATO normen
Opleiding is zeker belangrijk
Natuurlijk is het belangrijk dat therapeuten deugdelijk zijn opgeleid. De beroepsorganisaties staan hiervoor garant. Deze eisen dat de therapeut zich jaarlijks blijft ontwikkelen en bijscholen. Daarnaast dient iedere therapeut vooraf voldoende opgeleid te zijn voordat hij of zij zich kan aansluiten bij een goede organisatie.
Welke zorgverzekeraars vereisen de MBK volgens de Plato normen?
Dit zijn: Achmea, a.s.r., Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en ONVZ Zorgverzekeraar.
Waar gaan we naar toe en welke beslissingen moeten we nu nemen?
Hebben we keuzes en zo ja welke?
Ja gelukkig hebben we altijd keuzes. Ikzelf heb bijvoorbeeld gekozen voor alleen de verplichte basisverzekering. Van de premie van de aanvullende verzekering, die ik uitspaar, kan ik doen wat mijzelf belieft. Als ik er een lekker dagje van naar de sauna wil om te ontspannen bijvoorbeeld, is er niemand die zegt dat dat niet kan of mag.
Graag zie ik jouw reactie op de volgende drie vragen:
- 1. Vind jij dat ik opnieuw examen moet afleggen om aan de nieuwe eisen te voldoen van een paar grote verzekeraars?
- 2. Ben jij bereid om over te stappen naar een andere verzekeraar die wel vergoed zonder PLATO normen?
- 3. Heb jij helemaal géén behoefte aan vergoeding door de verzekeraar?
Reacties
2. Ik wel, als die verzekering betaalbaar is uiteraard.
3. Natuurlijk wel, we verzekeren ons niet om de verzekeringen te onderhouden.
2 ik zit al niet bij deze machthebbers, ben al 3 jaar geleden overgestapt.
3 Natuurlijk wel, we verzekeren ons niet voor hun te gaan onderhouden.
Maar de genezing van de natuur kan niemand ons afnemen, zo is de wietplant een Godsgeschenk en vooral de wietolie. Jezus zalfde daar de zieken mee en iedereen werd genezen. Kijk op www.stichtingmediwiet.nl wat deze plant voor onze gezondheid doet, op alle nivo's van kanker , depressie spierspanning enz enz De machthebbers nemen ons de gezondheid af om zich zelf de verrijken en daar moeten we tegen in gaan.
Ik zou promoten dat cliënten zich inschrijven bij verzekeringen die wel vergoeden, bv Aevitae
Ik vind ruime vergoeding wel belangrijk, nu kan ik E 1000.- per
Jaar aan alternatieve therapieën besteden en vergoed krijgen
2. Ik zit al jarenlang bij Achmea maar stap absoluut over naar een andere zorgverzekeraar met duidelijke vermelding van de reden dat ik het niet eens ben met hun beleid t.a.v. de PLATO eisen. Ook wij hebben een stem!
3. Ik heb wel behoefte aan vergoeding door een verzekeraar. Dus ga ik op zoek naar een die aan mijn wensen voldoet.
2) Ik wel. Mijn cliënten zouden dat dan ook moeten doen en voor hen kan ik niet spreken.
3) Ja, wel behoefte aan vergoeding. Met name voor de parallelle geneeskunde (ook wel alternatieve geneeskunde genoemd).
Ik ben nog steeds aanvullend verzekerd maar wel bij een verzekeraar die samenwerkt met de Vereniging voor Klassieke Homeopathie en dit vergoed.
In mijn eigen praktijk houd ik mijn tarieven laag zodat het toch betaalbaar blijft voor mijn cliënten, of ze verzekerd zijn of niet.
Bij mij komen vrijwel geen cliënten die zich laten weerhouden van behandeling als de verzekeraar het niet (meer) vergoed: deze cliënten komen om hun eigen gezondheid te verbeteren en niet per sé omdat het vergoed wordt.
2. Indien mogelijk wel ja
3. Het zou zelfs in de basis verzekering moeten zitten. Omdat ze vaak beter werken dan het regulieren systeem.
Ik heb een eigen coaching - en healingpraktijk en dus mezelf ook deze vragen gesteld.
1. Weer opnieuw met je neus in de boeken, examens afleggen? Ik kies hier niet voor! Je hebt toch voldoende kennis en je bent aangesloten binnen een beroepsvereniging en koepelorganisatie? Blijf je bijscholen wat voor jou interessant is en je verrijkt binnen het werk wat je nu doet. Wie geeft jou de garantie dat de zorgverzekeraars in 2017 het hier dan bij laten? Wat komt er dan weer bij? Blijf in je eigen kracht staan. Tip; Verlaag je tarieven, zodat het zonder vergoeding ook aantrekkelijk blijft voor je klant. Heb ik ook gedaan ;) en dit werkt nu al.
2. Ja, dit blijf ik steeds goed volgen en zou dan overstappen.
3. Ja, Ik kijk elk jaar kritisch naar mijn zorgverzekering. Belangrijk vind ik dat ik voor natuurgeneeswijze vergoed blijf.
Succes met je afwegingen en blijf voelen wat goed voelt voor jou!
Hartegroet en licht, Ineke
2. Ja.
3. Nee
W.s moet je die examens ook zelf betalen en in je eigen tijd doen.
Het mooiste zou zijn ,als we allen een en dezelfde verzekering konden hebben , en die zorg te krijgen die echt nodig is.
En niet de welgestelde mensen zich meer kunnen permitteren ,,weet natuurlijk wel,,dat ze meer betalen ,maar waarom degene die minder geld heeft ,niet.
Dus moet de er een verzekering zijn voor iedereen en zeker betaalbaar.
Ok ,dat je je verzekerd, er zij. Natuurlijk ook kosten.
2. Als het een goeie verzekering is dan wel, maar zie antwoord op vraag drie
3. Ik heb al besloten om me niet voor alternatieve geneeswijze te laten verzekeren en mijn eigen risico zo hoog mogelijk te houden. De reden is dat ik veel doe aan preventie waar ik amper iets voor terug krijg. Nu heb ik meer te besteden.
2. Ja, mits die betaalbaar is.
3. Ja zeker wel, maar ben er niet in geslaagd een te vinden die aan mijn eisen voldoet.
2. Ik wil graag een verzekeraar die vergoed buiten de plato normen om.
3. omdat de verzekeraars steeds minder vergoeden denk ik er over alleen nog de basisverzekering te nemen tenzij er een voor mij geschikte verzekeraar komt waarbij ik vrij ben om te kiezen naar welke arts of welke therapeut ik wil gaan.
Groet Huib
1. ik kan hier zo kwaad over worden! Dat de zorgverzekeraars gaan bepalen aan welke kwaliteitseisen de complementaire zorgverleners moeten voldoen. Ik vrees dat de eisen manipuleerbaar hoog kunnen worden gemaakt! Ik vind dat ze zich er niet mee moeten bemoeien. De beroepsgroep moet zelf verantwoordelijk blijven voor de kwaliteit van de opleiding en zelf voor nascholing e.d. zorgen.
2. Ja, ik zou wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
3. ik heb wel behoefte aan dekking door een verzekeraar.
Had ik niet die ommezwaai gemaakt dan had ik dit hier niet meer na kunnen vertellen.
De uitslag van mijn eerste consulten wat dat deze uitslag alleen maar bij kanker patiënten was.
Ik wil niets meer te maken hebben met de reguliere “kwakzalvers” laten die maar eens opnieuw geneeskunde gaan studeren i.p.v. medicijnen. Kom nu zelden meer bij een reguliere arts/behandelaar.
Indien nodig stap ik onmiddellijk over naar een andere zorgverzekering.
Er moet maar een petitie worden gestart!!
2. Ja, maar het moet wel betaalbaar zijn. Niet alleen voor de happy few, maar voor iedereen.
3. Ja, daar heb ik wel behoefte aan. De besparingen die er zijn door niet direct naar de huisarts te lopen, kunnen dan in de pot ‘vergoedingen Alternatieve geneeswijze’.
2, ik zou overstappen naar een andere verzekering die de alternatieve geneeskunde wel een handje wil helpen.
3 Ik wil zeker gebruik maken van de vergoedingen die de verzekering te bieden heeft, daarom heb ik een aanvullende verzekering afgesloten.
2. Zeker!
3. Helaas heb ik daar wel behoefte aan, hopelijk op een dag niet meer.
2. Ja, sta er wel voor open, mits alle voorwaarden en kosten ongeveer gelijk blijven.
3. Wel behoefte aan vergoeding.
2 zou best kunnen
3 jazeker, wel vergoeding
2. Helaas ben ik door persoonlijke gezondheid "gebonden" aan mijn zorgverz.
ik durf niet over te stappen.........
3. Ik heb wel behoefte aan vergoeding, waar betalen we anders die vreselijk dure premie voor??
2. Ja, naar een verzekering waar er keuze vrijheid is. Hopelijk komt deze er in 2017!
3. Ik heb alleen basis, dus op dit moment geen behoefte aan vergoeding
2. Zou ik wel doen.
3. Wel nodig (aanvullend verzekerd)
Kijk maar eens op de site van CBS. Staat dan genoemd onder overig?
2.JA zeker. Kijk hier maar eens......http://gezondheidscooperatief.nl/
3.Ik heb daar zeker behoefte aan maar als het niet anders zou kunnen dan betaal ik het zelf. Gebeurt nu ook al. Dan maar een krantenwijk extra!
Be the Change!!
Als tweede zou ik overstappen als dat nodig mocht zijn.
Als derde zeg je dat je betaalbaar bent en aan al die bovenstaande berichten ben je integer naar je cliënten. Ik zou zo naar je toekomen.
2.Ik hoop dat er een nieuwe alternatieve verzekering komt die anders met de eisen omgaat.
3. Ik heb een vergoeding nog wel nodig en mijn klanten ook. maar niet tegen elke prijs.
2. Ja indien dit bij een kosten/baten analyse acceptabel is.
3. Nee niet echt nodig. Ben nu ook niet aanvullend verzekerd en we hebben een gezinspotje gecreëerd die voldoende is voor dit soort uitgaven. Zijn hierdoor onafhankelijk en is bovendien kostenbesparend!
2. Ja dat ben ik zeker! Het moet alleen niet ineens heel duur gaan worden in vergelijking met anderen.
3. Ik betaal niet voor niks al dat geld, dan mogen ze zeker wat uitbetalen wanneer ik een specialist nodig heb!
2. Ja met deze regels van de overheid, hoe meer mensen hoe beter. Mits het niet te duur gaat worden.
3. Waar betaal je anders premie voor.
2. Ik heb een verzekering die alternatieven wel vergoed.
3. Ik verzeker me niet voor niets en wil dus wel vergoeding. Dit is per 1 januari 2013 al flink beperkt.
RSS lijst met reacties op dit artikel